Lichaam > ArmenArmen

RESURGE voert vooral correcties ter hoogte van de bovenarmen uit. De meest voorkomende klachten zijn ‘te dikke’ armen, verminderde huidkwaliteit en loshangende huid (door veroudering of aanzienlijk gewichtsverlies). Die problemen kunnen aangepakt worden met liposuctie of een chirurgische insnede (een armlift).

Soms komt de ingreep in aanmerking voor een terugbetaling door het ziekenfonds. Bijvoorbeeld na een zeer forse vermagering (met of zonder ingreep).


Chirurgische armlift

Wanneer de huidkwaliteit een liposuctie niet toelaat of wanneer er duidelijk te veel overtollige huid is, moet overgegaan worden tot een chirurgische armlift.

De ingreep
Deze operatie vindt meestal plaats onder algemene verdoving in de dagkliniek. De overtollige huid en vetweefsel worden weggesneden aan de binnenzijde van de bovenarm. Zo wordt een zeer mooie contourcorrectie bekomen.

De ingreep resulteert echter in een relatief groot litteken ter hoogte van de binnenzijde van de arm net onder de biceps (de armspieren). Normaal geneest dit litteken mooi, maar jammer genoeg kan hier geen garantie over gegeven worden en zien we soms dat de littekens fors verbreden en rood worden. U wordt hier preoperatief duidelijk over geïnformeerd.

De arts zal u nog zeer uitgebreid spreken voor de ingreep. Hierbij worden foto’s genomen en verduidelijkende tekeningen gemaakt. De volledige operatie wordt nogmaals samen overlopen.

Na de ingreep
Na de ingreep wordt er onderhuids gehecht met een verteerbare draad en wordt ook huidlijm aangebracht.

Normaal zijn er geen postoperatieve zorgen noodzakelijk. U kan onmiddellijk na de operatie douchen.

Na de operatie moet u gedurende 6 weken dag en nacht een drukpak dragen. Dit is zeer discreet: u kan er normale kledij boven dragen.

Relatieve rust is vereist. U mag niet heffen en geen sport mag beoefenen gedurende een 6-tal weken.

Een eerste postoperatieve controle wordt reeds ingepland een 10-tal dagen na de ingreep.

Als pijnstilling adviseren we paracetamol en indien nodig bijkomend een NSAID. Alle nodige voorschriften worden meegegeven.

Mogelijke complicaties zijn een nabloeding en wondproblemen, alsook forse littekens. Die complicaties komen veel meer voor bij rokers, we vragen dan ook om voor de ingreep te stoppen met roken.

Een maand na de ingreep krijgt u – indien nodig – een voorschrift voor kine en lymfedrainage. Dit om zwelling van de handen tegen te gaan.


Correctie armen door liposuctie

Een bepalende factor voor het succes van een liposuctie is de huidkwaliteit (de elasticiteit van de huid). De aanwezigheid van striemen is een contra-indicatie voor een liposuctie, doordat de huid na de ingreep niet zal aanspannen en dus loshangen.

De ingreep
Voor de operatie ziet de arts de patiënt zeer uitgebreid voor het bespreken van de te behandelen zones, het aftekenen van de operatie en het nemen van preoperatieve foto’s. De volledige ingreep wordt nogmaals overlopen.

Bij het opstarten van de ingreep wordt eerst een vloeistof ingespoten om het vetweefsel ‘los te weken’. Die vloeistof bevat lokale verdoving en adrenaline (is een product dat de bloedvaten vernauwt, zodat er minder nabloedingen en haematomen (blauwe plekken) zijn na de ingreep.

Na voldoende lang wachten voor het inwerken van de vloeistof, wordt gestart met de eigenlijke ingreep. Hierbij wordt zeer voorzichtig te werk gegaan teneinde geen contour defecten (putten) te veroorzaken en een mooie correctie van de lichaamsvormen te bekomen.

De operatie vindt plaats via kleine prikgaten (er wordt niet gesneden) die nadien met een heel fijne draad of een strip worden gehecht. Daarboven komt een douchepleister.

Na de ingreep
Onmiddellijk na de ingreep wordt een drukpak aangetrokken (de patiënt gaat dit preoperatief halen met een voorschrift van de arts). Dat pak moet 6 weken dag en nacht gedragen worden. Uiteraard mag het uitgedaan worden om te douchen of om het pak te
wassen.

Het drukpak zorgt voor het verminderen van de zwelling (oedeem) en het ondersteunen van de huid zodat die in de juiste positie terug aanspant rond de nieuwe contour.

Na de ingreep hebben de patiënten vaak uitgebreide ‘ecchymosen’ (blauwe plekken), die forse proporties kunnen aannemen. Dit is volkomen normaal. De plekken trekken binnen enkele weken volledig weg.

Na een dergelijke ingreep is de huid vaak zeer droog en adviseren we om het lichaam goed te hydrateren (minstens 2x per dag) om de elasticiteit van de huid te bevorderen.

Realistische verwachtingen zijn heel belangrijk. Het eindresultaat is pas goed zichtbaar 6 maanden na de operatie, na het wegtrekken van het vocht en het aanspannen van de huid. In het begin, onmiddellijk na de ingreep, zijn patiënten vaak ontgoocheld.

Een liposuctie is een body contouring surgery (terug vorm geven aan het lichaam) en geen vermageringsoperatie. Het geeft een zeer mooi en blijvend resultaat, op voorwaarde dat de patiënt een gezonde levensstijl aanhoudt na de operatie (evenwichtig en gezond eten en voldoende bewegen). Hervalt de patiënt in oude kwalen betreffende drank en voeding? Dan zal het lichaamsgewicht uiteraard opnieuw toenemen en heeft dit een negatieve invloed op het resultaat van de ingreep.

Een liposuctie is een zuiver esthetische ingreep waarbij er geen tussenkomst is van de mutualiteit. De kosten zijn dus volledig ten laste van de patiënt.

De operatie vindt meestal plaats in dagkliniek, tenzij bijzonder uitgebreide chirurgie.

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem