Aangezicht > Oorcorrecties (otoplasties)Oorcorrecties (otoplasties)

Correctie van afstaande oren komt vaker voor bij jonge kinderen. Maar het kan ook op oudere leeftijd.

Wanneer worden oorcorrecties meestal toegepast? Een oor kan afstaan doordat de ‘kom’ (concha) van het oor te diep is of door het ontbreken van een plooi (anti-helicale plooi) in de bovenpool. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

De ideale leeftijd om in te grijpen is rond 6 à 7 jaar. Op die leeftijd heeft het oor zijn volwassen afmeting bereikt. Soms is het kind op die leeftijd zelf ook al vragende partij door opmerkingen van andere kinderen. Uiteraard kan het later ook nog altijd.

De ingreep
De operatie vindt plaats in de dagkliniek van het ziekenhuis onder algemene verdoving. Bij volwassenen kan de ingreep ook plaatsvinden onder lokale verdoving.

De volledige correctie gebeurt door middel van een insnede op de achterkant van het oor, zodat er nadien absoluut geen zichtbare littekens zijn.

Tijdens de operatie worden zowel de kom als de plooi van het oor gecorrigeerd. Dit gebeurt deels door het verwijderen van het eventuele overtollige kraakbeen, deels door het plaatsen van de draden om de ontbrekende plooi te creëren.

Na de ingreep
Na de operatie wordt een zacht drukkend (compressief) verband aangebracht om de oren in de juiste positie te behouden en te beschermen.

We raden aan om de eerste dagen halfzittend te slapen, dit vermindert de zwelling en dus de spanning en eventuele pijn.

Als pijnstilling adviseren we Paracetamol en indien nodig bijkomend een NSAID (niet-steroïdale ontstekingsremmer zoals Ibuprofen). Alle nodige voorschriften worden meegegeven.

Graag zien we u een 5-tal dagen na de ingreep terug voor het verwijderen van het verband en een eerste controle. De oren zijn op dat moment nog wat gezwollen. Die zullen in de komende weken ontzwellen en versoepelen.

Na het verwijderen van het verband mogen de haren gewassen worden. Gedurende 2 weken moet dag en nacht een ondersteunende hoofdband (bandana) gedragen worden, nadien nog eens 2 weken enkel s’ nachts.

Verder raden we u aan om gedurende de eerste 3 maanden een badmuts te dragen bij het zwemmen.

Een vraag? Ergens ongerust over na uw oorcorrectie? U kan de dokter dagelijks bereiken via
zijn secretariaat in Gent (09/3820035) of in Kortrijk (056/633640).

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem