Buik > Buikwandcorrectie



Buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie met een insnede of ‘abdominoplastie’ is een van de meest gevraagde plastische ingrepen.

Dergelijke operaties vinden plaats na een forse vermagering (door dieet of door een bariatrische (vermageringsoperatie) ingreep), waarbij een hoeveelheid overtollige huid en vetweefsel overblijft tussen de navel en schaamstreek.

Veel voorkomende klachten zijn ongemak bij dagelijkse activiteiten, een storende ‘overhangende kwab’ in de kledij, zweet in de lichaamsplooien tot zelfs uitslag (intertrigo) en lage rugpijn (veroorzaakt door de zwakkere buikspieren).

Er bestaan verschillende soorten chirurgische buikwandcorrecties:
- verwijderen van huid- en vetweefsel tussen de navel en de schaamstreek zonder verplaatsen van de navel en zonder aanspannen van de buikspieren (mini-tummy-tuck), verwijderen van huid- en vetweefsel tussen de navel en de schaamstreek met verplaatsen van de navel en met aanspannen van de buikspieren tussen borstbeen en schaambeen (klassieke abdominoplastie met reefing van de rectus diastase), verwijderen van huid- en vetweefsel tussen de navel en de schaamstreek met verplaatsen van de navel en met aanspannen van de buikspieren tussen borstbeen en schaambeen en het verwijderen van het overtollige weefsel ter hoogte van de onderrug (torsoplastie).

Welke ingreep aangeraden wordt, zal uitvoerig besproken worden met de patiënt tijdens de preoperatieve consultaties.
Soms wordt een preoperatieve echografie of CT abdomen (scanner van de buikwand) voorgeschreven om de diagnose van een diastase (rechte buikspieren uit elkaar geweken) te documenteren.

De ingreep vindt plaats onder algemene verdoving in het ziekenhuis.

Een buikwandcorrectie komt soms in aanmerking voor een terugbetaling door de ziekenkas (onder meer na zeer forse vermagering (met of zonder ingreep)). Vandaag zien we echter een duidelijke verstrenging vanuit de mutualiteiten voor de goedkeuring hiervan. Dit bespreken we ook tijdens de consultatie.

De ingreep
De patiënt komt binnen de dag van de ingreep.

De operatie vindt plaats in het ziekenhuis onder algemene verdoving.

De arts spreekt de patiënt nog zeer uitgebreid voor de ingreep. Hierbij worden foto’s genomen, tekeningen gemaakt en wordt de volledige operatie nogmaals samen overlopen.

Hierbij zal het overtollige weefsel tussen de navel en schaamstreek verwijderd worden, de buikspieren al dan niet aangespannen worden en zal er ook een esthetische liposuctie plaatsvinden ter hoogte van de flanken teneinde de contour ter hoogte van de flanken te corrigeren.

Tijdens de operatie worden wondbuisjes (redons) geplaatst voor het verwijderen van het wondvocht en het bloed.

De patiënt moet rekening houden met 1 à 2 overnachtingen in het ziekenhuis.

De wonden worden onderhuids gehecht met een verteerbare draad en er wordt ook huidlijm aangebracht.

Na de ingreep
Normaal zijn er geen postoperatieve zorgen noodzakelijk. De patiënt kan onmiddellijk na de operatie douchen.

Na de operatie moet dag en nacht een drukpak gedragen worden gedurende 6 weken. Hierboven kan normale kledij gedragen worden, zodat dit zeer discreet is voor de patiënt.

Er is sprake van relatieve rust, waarbij de patiënte niet mag heffen of geen sport mag beoefenen, gedurende een 6-tal weken.

Een eerste postoperatieve controle wordt reeds ingepland een 10-tal dagen na de ingreep.

Als pijnstilling adviseren we paracetamol en indien nodig bijkomend een NSAID. Alle nodige voorschriften worden meegegeven.

Mogelijke complicaties zijn een nabloeding en wondproblemen. Die complicaties komen veel meer voor bij rokers, we vragen dan ook om voor de ingreep te stoppen met roken.

Een maand na de ingreep zal een voorschrift meegegeven worden voor kine, bestaande uit lymfedrainage en buikspieroefeningen.

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem