Kleine ingrepen > LiposuctieLiposuctie

Een liposuctie is een ingreep waarbij de hoeveelheid vetweefsel tussen de huid en de onderliggende spieren wordt verminderd door die op te zuigen. De ingreep kan plaatsvinden onder lokale of algemene verdoving afhankelijk van de uitgebreidheid.

Een bepalende factor voor het succes van een liposuctie is de huidkwaliteit (de elasticiteit van de huid). De aanwezigheid van striemen is een contra-indicatie voor een liposuctie, doordat de huid na de ingreep niet zal aanspannen en dus los zal hangen.

Voor de operatie ziet de arts de patiënt zeer uitgebreid voor het bespreken van de te behandelen zones, het aftekenen van de operatie en het nemen van preoperatieve foto’s. De volledige ingreep wordt nogmaals overlopen.

Bij het opstarten van de ingreep wordt eerst een vloeistof ingespoten om het vetweefsel ‘los te weken’. Die vloeistof bevat lokale verdoving en adrenaline. De adrenaline vernauwt de bloedvaten, zodat er minder nabloedingen en hematomen (blauwe plekken) zijn na de ingreep.

Na voldoende lang wachten voor het inwerken van de vloeistof, start de eigenlijke ingreep. Hierbij wordt zeer voorzichtig te werk gegaan om geen contourdefecten (putten) te veroorzaken en een mooie correctie van de lichaamsvormen te bekomen.

De operatie vindt plaats via kleine prikgaten (er wordt niet gesneden) die nadien met een heel fijne draad of een strip worden gehecht. Daarboven komt een douchepleister.

Onmiddellijk na de ingreep wordt een drukpak aangetrokken (de patiënt gaat dit preoperatief halen met een voorschrift van de arts). Dat pak moet 6 weken dag en nacht gedragen worden. Uiteraard mag het uitgedaan worden om te douchen of om het pak te wassen.

Het drukpak zorgt voor het verminderen van de zwelling (oedeem) en het ondersteunen van de huid zodat die in de juiste positie terug aanspant rond de nieuwe contour.

Na de ingreep hebben de patiënten vaak uitgebreide ‘ecchymosen’ (blauwe plekken), die forse proporties kunnen aannemen. Dit is volkomen normaal. De plekken trekken binnen enkele weken volledig weg.

Na een dergelijke ingreep is de huid vaak zeer droog en adviseren we om het lichaam goed te hydrateren (minstens 2x per dag) om de elasticiteit van de huid te bevorderen.

Realistische verwachtingen zijn heel belangrijk. Het eindresultaat is pas goed zichtbaar 6 maanden na de operatie, na het wegtrekken van het vocht en het aanspannen van de huid. In het begin, onmiddellijk na de ingreep, zijn patiënten vaak ontgoocheld.

Een liposuctie is een body contouring surgery (terug vorm geven aan het lichaam) en geen vermageringsoperatie. Het geeft een zeer mooi en blijvend resultaat, op voorwaarde dat de patiënt een gezonde levensstijl aanhoudt na de operatie (evenwichtig en gezond eten en voldoende bewegen). Hervalt de patiënt in oude kwalen betreffende drank en voeding? Dan zal het lichaamsgewicht uiteraard opnieuw toenemen en heeft dit een negatieve invloed op het resultaat van de ingreep.

Een liposuctie is een zuiver esthetische ingreep waarbij er geen tussenkomst is van de mutualiteit. De kosten zijn dus volledig ten laste van de patiënt.

De operatie vindt meestal plaats in de dagkliniek, tenzij bijzonder uitgebreide chirurgie.

Resurge (privépraktijk)
AZ Maria Middelares
AZ Groeninge
O.L.V. Lourdes Waregem